zondag 29 september 2013

Het borduurwerk van Geertje Westra

Vorig jaar ontmoette ik bij toeval Geertje Westra bij Elma, mijn handwerkjuf. Geertje liet wat borduurwerkjes van haar hand zien.  Ik was erg onder de indruk en vond dat Geertje wel een keer over haar borduurwerk voor een "groter publiek" zou kunnen vertellen.
En dat gebeurde afgelopen vrijdag in Ulrum. Elma nodigde haar uit en een twintigtal leerlingen  kwamen bijeen voor een lezing en een workshop.

Geertje liet als eerste haar Rode Schoollapje zien, geborduurd in 1957. Ze hield er niet zo van om volgens een vast stramien te moeten borduren. Maar ja het moest van school, de les heette toen niet voor niets Nuttige Handwerken. 
Ze volgde tekenen en schildercursussen. Ze laat zich inspireren door haar omgeving en maakt dan schetsen, die ze later uitwerkt in prachtige borduurwerken. 

Zo maakte ze een borduurwerk van haar "versleten"  lappenpop, die bij de vodden moest.


Dit is Ferdinand, een inmiddels overleden zwerver, uit de stad Groningen. Geertje was zo onder de indruk van zijn levensverhaal en heeft er een borduurwerk van gemaakt.

Aan alle werken die Geertje maakt, zit  een verhaal  vast, ik laat jullie alleen de foto's zien die ik gemaakt heb. Maar in het echt zijn ze natuurlijk veel mooier. Klik op de foto en je ziet de details nog beter. En de verhalen erbij vertel ik ook niet. Die moet je uit Geertje haar mond horen. Eén ding kan ik nog wel vertellen. De maan komt in bijna al haar werken voor. Vroeger, wanneer ze bij haar oma logeerde en in bed lag, kierde de maan tussen de gordijnen door. (Ook dat heeft ze geborduurd, helaas geen foto van gemaakt). En daar heeft ze goede herinneringen aan, aan haar oma, die haar veel leerde op handwerk gebied en bij wie ze binnen mocht zitten handwerken, ook al was het buiten mooi weer !

 Dit is het borduurwerk dat afgebeeld staat op de Agenda, die leden van Merkwaardig kregen bij het 25 jarig bestaan van de vereniging. Ik ben daar lid van en heb deze prachtige agenda.
de voorkant
de achterkant  Zie je die stoelen voor het raam ?


Na de heerlijke lunch, verzorgd door Elma, mochten we zelf aan de slag. We gingen een boekenlegger maken en kregen de rijststeek uitgelegd.

Deze steek gebruikt Geertje heel veel maar ook de kruissteek, de halve kruissteek, maar dan in V vorm en de rijgsteek. Ook kom je Bargello tegen in haar werk.

Ja, en dan komt het. Je kiest een donkere en een lichte kleur uit en dan moet je zelf maar bedenken hoe je het aanpakt. En ik, die alleen maar naar een patroon en de daarbij horende kleuren kan borduren, raak dan lichtelijk in "paniek". O, welke kleuren en waar ga je beginnen enzo.
Het begin is er. Een beetje experimenteren met de halve kruisjes en je hebt verschillende effecten. Er lagen natuurlijk genoeg voorbeelden van Geertje, maar dat was niet de bedoeling om die na te borduren.
een koffer vol boekenleggers
Het resultaat van de gemaakte boekenleggers (helaas waren een aantal dames al vertrokken).
De bovenste rij is van Geertje.

Ik sluit af met nog een paar borduurwerken en een aantal details daaruit.
Het was een mooie inspirerende dag en Geertje is een geweldige kunstenaar met Naald en Draad !


 Allemaal borduurwerken, de meesten liggen gewoon in plastic zakken. Jammer........

Het rode schoollapje waar het allemaal mee begon.
Het is een lang "fotoverslag" geworden, maar ik wil het graag met jullie delen.
Kijk ook bij De borduurvrouw voor een prachtig verslag van deze dag.

Fijne zonnige zondag nog, Margriet

21 opmerkingen:

 1. Geweldig mooi foto verslag heb je gemaakt! Zo'n dag blijf je nog lang van genieten.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig leuk om te zien!
  groetjes Marijke
  www.bij-marijke-thuis.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel voor deze mooie foto's, echt geweldig om te lezen en te kijken. Heel veel bewondering voor zo'n kunstenares!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een geweldige dag was het vrijdag, ik geniet nog steeds een beetje na. Liefs en groeten, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vrijdag na afloop kwam Riekie bij mij ook met verhalen en haar begin van de boekenlegger.Maar nu met jouw fotoreportage erbij is het compleet.Bedankt !.Groet Truus.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig verslag, het was een prachtige dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zoveel moois dat ze gemaakt heeft, een echte kunstenares met naald en draad! Grote bewondering voor al haar werk, je hebt gelijk, dat moet eens in de kijker komen! Ziet er moeilijk uit, die rijgsteek, maar wel mooi resultaat :) Krijgen we je boekenlegger later nog te zien?
  Hopelijk wel :)
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rita,
   Ja, het eindresultaat. Ik doe mijn best.
   Margriet

   Verwijderen
 8. Dat was een en al genieten van de prachtige borduurwerken.
  Wat leuk,dat jullie ook zelf met haar borduursteken aan de slag zijn gegaan.Zien we je eindresultaat ook?
  zonnige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Truus uit Dr.
   Het eindresultaat zal een keer komen, maar eerst nog weer veel andere dingen op mijn pad. Maar wie weet. en inspiratie en kleurkeuze. Ik blijf het moeilijk vinden.
   Margriet

   Verwijderen
 9. Dit is een heerlijk uitgebreid verslag met veel bijzonder borduurwerk. Erg leuk om te zien. Volgens mij heeft ze aan haar schoollapje toch nog een eigen draai gegeven door die geborduurde autootjes.
  Wat zul je nog nagenieten van deze dag.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Willy, ik zag ook die autootjes en vroeg haar of dat haar eigen idee was, maar ze kreeg het patroontje van haar juf. Ze hadden zelf geen auto en vond dat dus mooi om te borduren. Op een schoollapje staan meestal van die traditionele motiefjes.
   Margriet

   Verwijderen
 10. Margriet, Geweldig,zo,n prachtig verslag van een hele fijne dag.
  ,k heb mijn boekenlegger klaar.Ben zo trots. Is heel leuk geworden.
  Groet,Leida

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leida, wat goed dat je het al af hebt. Stuur anders een foto naar Elma. Kan ik hem later wel plaatsen, ik ben heel benieuwd. Die van mij ligt er nog net zo, eerst weer andere dingen.
   Margriet

   Verwijderen
 11. Hallo Margriet, wat is ze geweldig. Ik heb vorig jaar 4 boekenleggers gekocht van Geertje. Ik zal ze eens op mijn blog zetten. Groeten Tony

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tony,
   Ja doe dat, ik ben benieuwd. Ze zijn prachtig en mooie kleine werkjes om te doen, maar niet makkelijk hoor.
   Margriet

   Verwijderen
 12. Prachtig Margriet, je boft maar met zo'n handwerkjuf!
  Groetjes weer
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig verslag van een zeer inspirerende dag met veel foto's! Geertje maakt geweldig mooi werk en zij heeft heel duidelijk een eigen stijl ontwikkeld die mij zeer aanspreekt. Voor jullie een dag die je niet snel zult vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hartelijk dank voor dit mooie fotoverslag!
  Geertje

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Geertje
  Hartelijk dank voor dit mooie fotoverslag! Geertje

  BeantwoordenVerwijderen