donderdag 26 september 2013

Iers kant haken

Na 4 weken Italië wordt het wel weer tijd voor een berichtje. We stonden aan het meer van Trasimeno en daar las ik dit in een gids over de omgeving;

Museo del Merletto Isola Maggiore.
Iers -point kantklossen werd geïntroduceerd op het eiland in de vroege jaren 1900 door de Markiezin Elena Guglielmi en de lokale vrouwen werden zo bedreven in het maken van mooie stukken, dat zelfs de tsarina van Rusland en koningin Margaret hun fijne kant droegen. In de jaren 1960 was de kwaliteit van de kant zodanig en de verzoeken zo veel dat een aantal vrouwen van het eiland besloten er een business van te maken. Het museum op het eiland toont veel van de mooiste stukken die door deze talentvolle dames zijn gemaakt en u kunt nog velen van hen samen zien kantklossen in de zon voor hun huis.

Je snapt wel dat we daar natuurlijk naar toe moesten. Dus met de veerboot naar Isola Maggiore.

Helemaal niet kantklossen zoals ik dat ooit geleerd heb, maar er werd gehaakt. En hoe, met een hele dunne haaknaald en dun haakgaren van Anchor. Deze mevrouw zat dus lekker in de schaduw te haken. In het museum waren de prachtigste haakwerken te zien, inderdaad net kant. Op het wereld wijde web is veel te vinden over Iers kant haakwerk. Onderstaande foto's maakte ik in het museum. 


Fijne dag, Margriet